Viltspårkurs med inriktning mot öppenklass start



Helgen den 21-22 mars anordnade Springer Östgöta en viltspårkurs för de ekipage som gått kurs tidigare eller klarat anlagsklassen. Syftet var att påbörja träningen mot öppenklass.

Instruktörerna var de rutinerade förarna Åsa Malm och Marianne Lundgren samt Anne-Marie Eklund som kom senare för att vara med och titta.  Vi höll till i Nykilsskogarna runt Tillorp och Gismestad utanför Linköping. Vi var 5 ekipage anmälda, 4 engelska springer spaniels och en kooikerhondje.


Vädret inför helgen såg inte så lovande ut. På fredagen drog ett lågtryck in som gav lite snö under natten mot lördagen. Men vi trotsade vädergudarna och gav oss iväg i alla fall.


Vi började klockan 9:00 med att åka ut till skogen där vi fick börja med att gå korta spår som Åsa och Marianne lagt och sen fick vi vidare instruktioner för hur upplägget skulle vara. Alla skulle lägga spår. Vi skulle träna på startrutor och återgångar.  Vi markerade ut en ruta på ca 25x25m där någonstans skulle spårstarten vara, sen gick vi bara ett kort spår och lade ut klöven. Ingen fick gå sitt eget utlagda spår utan det skulle vara någon annan som lagt det. Mycket bra träning att lägga spår åt andra och memorera hur man lagt det. Det är bra även för hundarna så de inte går på mattes eller husses doft.


Nästa moment var återigen en startruta och ett lite längre spår med återgång. Hundarna spårade mer eller mindre noga. En del hade bråttom och tog gärna vindvittring istället för spår. Alla spåren fick ligga ett tag så de skulle hinna lägga sig lite. 

Vi fikade i skogen och lunchade hemma hos Marianne i värmen. Lördagseftermiddagen avslutade vi med att lägga lite längre spår med 2 återgångar och kanske även någon vinkel. Dessa spår skulle ligga till dagen efter. De flesta förare och hundar kände sig nöjda med dagen och förarna hade en del att tänka på och smälta.


Söndagen startade även den klockan 9:00 och vi lottade om vem som skulle starta, idag var vi bara 4 ekipage då ett ekipage inte kunde vara med. Vi fick ett varsitt spår som vi inte själva lagt och som var mellan 150-300m långt med en startruta, två återgångar samt någon vinkel. De flesta hundarna fixade sina nattgamla spår. Nu märktes det tydligt om hunden hade för bråttom, för då var det lätt att missa återgångar och vinklar. Nu hade man även lärt sig att se hur olika de olika hundarna jobbade och när de var på spåret och när de gått av. En del hundar var lätta att läsa av, andra betydligt svårare. Vi såg också skillnaden på olika typer av linor, vilka problem det kan ställa till med, med en lina som inte löper lätt bland buskar och snår.

Efter att alla gått sina spår så diskuterade vi hur det gått och hur vi skulle gå vidare med spårläggandet under dagen. Vi åkte vidare till nästa ställe för att lägga de nya spåren som vi skulle gå efter lunch.  Hur eftermiddagens spår skulle se ut var beroende av hur hunden löst morgonens nattgamla spår. Hundarna som hade bråttom och inte var så motiverade av spårandet i sig och som ofta fick ringa för att komma tillbaka till spåret, fick godis utlagt i sina spår, för att höja motivationen att följa spåret lite noggrannare och få snabba belöningar när de var på spåret. Vilken skillnad! Tempot sjönk betydligt och noggrannheten ökade.  Bingo!

Något som också var spännande att se var att en del hundar ringade nästan bara åt ena hållet och söker efter vinkeln efter återgången eller spåret efter en tappt.

Jag tror att vi alla har lärt oss massor den här helgen och fått motivation och lite nya verktyg att jobba med. Vi har nog också insett att vilken fenomenal nos våra hundar har och hur olika de jobbar, även om de är kullsyskon eller far och döttrar.


Ett stort tack till Åsa Malm, Marianne Lundgren, och Anne-Marie Eklund för ert engagemang, tips och råd och stöttning.  Ett stort tack även till resterande kursdeltagare, Sandra Holm med Ally (ESS), Ing-Marie Löfstedt med Stella (ESS), Malin Karlsvärd med Patrik (ESS) och Susanne Kjellberg med kooikerhondjen Chili och ett tack till markägarna som lånar ut sin mark, så kurser som denna kan hållas.

Vid tangentbordet Pia Martikainen med Zaga (ESS)


(Webmasters tillägg: Bilder från kursen finns i vårt fotoalbum)