26-27 juli 2014 Vånga Cup i SSRK Östergötlands regi


Under två heta dagar genomfördes Vånga Cup i viltspår. 10 hundar startade i Cupen på lördagen och på söndagen tillkom ytterligare 10 hundar för ett öppenklasspår.


Lördagens spår var ett elitspår med många klurigheter. Förutsättningarna var att en skytt hade skadeskjutit en hjort som försvinner ut i skogen. Strax efter kommer det ut ett haltande djur bakom honom och som han tror är samma djur och skjuter igen. För oss var det att hitta det (eller de) skadade djuren. Spåret innehöll en hel del svårigheter som "fingrar", tillbakagångar, "snurr", "cirkel", metkrok m.m. Spåret var på mer än 800 meter och man hade använt ca 1/2 dl blod, huvudsakligen i sårlegor. För både hundar och förare gällde det att hushålla med krafter och vätska när termometern var uppe och nuddade 30 grader.


Lördagens resultat räknades sedan ihop med öppenklasspåret på söndagen.


Trots värmen så var det ett mycket trevligt och väl genomfört arrangemang och jag tror de flesta var nöjda med sina hundars prestationer i värmen.


Bäst blev en Retriver tik, Lab Magic's Fie, ägare Karin Lundin


Tvåa en Springer Spaniel, Tru Dice Cute Clarissa, ägare Gunilla Lidman, bägge ekipagen hitresta från Dalarna.


 

av Marianne Lundgren 2014-07-28 (Fler bilder finns i Fotoalbumet)

Etta Marianne Lundgren med Goldflame´s Oktan Girl, tvåa Ingela Norrby med Searoads Quality At Your Service och trea Lena Björck med Wigasci's Chili

Marianne Lundgren har med sin Embla klarat anlagsprovet i viltspår endast 9 månader gammal.

Hennes Ida fick titeln Svensk Viltspårs Champion på Nävekvarns ordinarie prov 2016-05-15.

Stort grattis Marianne!

2-3 augusti SM i Viltspår 2014, Nävekvarn 

Under våren har duktiga spårekipage tävlat emot varandra i distrikten för att knipa en plats till årets SM i Viltspår i SSRK. Jag och min hund Ookie (Goldflame's Oktan Girl) fick äran att få representera Östergötland efter en tuff uttagning i maj.


Vi var 14 ekipage som alla representerade olika distrikt i Sverige.


Lördagens spår var en påskjuten hjort som hade vimsat runt i den Sörmländska skogen. Vi spårade något över 1000 meter, ett spår som korsade sig  själv, gick tillbaka i 50 meter långa återgångar, spetsvinklar och två sårlegor som skulle markeras. Dessutom var det runt 30 grader. När det började skymma fick vi avbryta söket och markera var vi slutade för att kunna fortsätta nästa dag.


Nästa morgon var det om möjligt ännu varmare men det var bara att bita ihop och försöka hitta var djuret hade gått. Spårupptaget här var lite knepigt eftersom vi markerat var djuret gått ut på en väg när vi avslutade kvällen före. Nu hade djuret gått ca 50 meter längs vägen innan det hade gått in i skogen igen. Jag valde att sätta på Ookie på utgångsspåret och låta henne spåra på vägen, vilket visade sig vara rätt så svårt efter att det både åskat och störtregnat under natten. Till slut fann hon det efter att ha snusat runt och ringat i över 20 minuter. Sen bar det av in i skogen ytterligare 1000 meter med många klurigheter på vägen för att till slut hitta en klöv.


Bägge dagarna poängsattes för att sammanräknas. Både hund och förares agerande bedöms.


Östra hade arrangerat en mycket trevlig tävling. Spåren var roliga, middag på kvällen med ett helstekt vildsvin som smalt i munnen, genomgång av alla ekipagen med individuell kritik på söndagen samt avslutning med en jättegod lunch och massor med ödmjuka och trevliga hundmänniskor och dessutom i en fantastisk natur i Sörmländska Nävekvarn precis invid Bråviken


Sen hände det ofattbara, när de hade räknat upp 11 distrikt satt jag kvar tillsammans med två andra tjejer, Ingela och Lena, även de med springrar. Vi hade alltså presterat bäst. Ingela och Lena hade samma poäng, men skildes åt av hantering.


Mest poäng hade jag och Ookie och stod som 2014 års SM-vinnare. En fantastisk helg med ofattbart resultat.


Av Marianne Lundgren 2014-08-04


 


 

Marianne Lundgren med Goldflam's Oktan Girl, SM-etta i Viltspår 2014